Uncategorized

Funcţionează terapia?

26CONS-tmagArticle

De unde ne dăm seama, ca terapeuţi şi clienţi, deopotrivă, că terapia funcţionează?

Şi dacă funcţionează, care sunt factorii care facilitează succesul terapiei? Este ceva ce ţine exclusiv fie de personalitatea clientului, fie de abilităţile şi calităţile terapeutului, este ceva ce ţine de relaţia care se încheagă între client şi terapeutul său, sau este ceva ce depinde foarte mult de metodele şi abordarea folosite în cabinet sau chiar de contextul de viaţă în care se găseşte clientul?

O meta – analiză condusă de National Registry of Evidence-based Programs and Practices (NREPP) arată că 75 pană la 80 % dintre clienţii care beneficiază de psihoterapie înregistrează îmbunătăţiri în sfera psihologică.

Ce înseamnă de fapt că o intervenţie psihoterapeutică funcţioneză sau nu, are succes sau nu? În încercarea de a găsi răspuns la această întrebare, cercetările derulate au luat în calcul mai mulţi indicatori cum ar fi: îmbunătăţirea funcţionării psiho – sociale, diminuarea suferinţei, îmbunătăţirea interacţiunilor cu ceilalţi oameni, îmbunătăţirea performanţei la locul de munca etc.

Ce determină însă sau ce facilitează schimbările amintite mai sus? Ultimele decenii de cercetare ştiinţifică indică drept factori ai succesului sau eşecului terapiei: clientul, metodele şi tehnicile folosite, terapeutul, contextul şi relaţia dintre terapeut şi client.

Un accent deosebit de-a lungul timpului s-a pus asupra relaţiei dintre client şi terapeut. Aşa cum în viaţa de zi cu zi stabilim relaţii cu persoanele din jurul nostru, care pot fi relaţii de simpatie, sau antipatie, la fel se încheagă o relaţie între client şi terapeutul său. Clientul şi terapeutul pot deopotrivă să se simpatizeze sau nu, să simtă că pot lucra sau nu împreună, clientul să simtă că este înţeles, ascultat şi acceptat de către terapeut. În acest sens, rezultatele a 20 de meta – analize (Norcross, 2011) aplecate asupra acelui ceva care facilitează succesul terapiei, arata ca:

  • relaţia terapeutică influenţează într-o măsură considerabilă succesul terapiei în toate formele de psihoterapii incluse în cercetările ştiinţifice (psihodinamice, umaniste, cognitive, behavioriste, sistemice);

  • relaţia terapeutică contează la fel de mult ca şi metodele, tehnicile şi abordarea psihoterapeutice aplicate în cabinet;

  • psihologii, consilierii şi psihoterapeuţii ar trebui în mod constant să monitorizeze răspunsurile/reacţiile clientului la relaţia şi la intervenţia terapeutice. Verificand cum anume se simte clientul în relaţia terapeutică, conduce la creşterea şanselor de a repara acolo unde relaţia se fragmentase sau se rupsese şi permite adaptarea tehnicilor, strategiilor folosite în cabinet la nevoile reale ale clientului, diminuand astfel riscul părăsirii timpurii a psihoterapiei de către client.

  • relaţia terapeutică alături de metodele de intervenţie, caracteristicile clientului şi calităţile terapeutului, facilitează succesul terapiei;

  • adaptarea şi ajustarea relaţiei terapeutice la caracteristicile clientului sprijină succesul terapiei. Cu alte cuvinte, un terapeut atent la nevoile reale ale clientului şi la mersul relaţiei dintre sine şi client, sprijină eficienţa terapiei.

Una dintre concluziile majore ale cercetării ştiintifice din ultimele decenii asupra eficienţei psihoterapiei, arată faptul că relaţia dintre client şi terapeut este un factor determinant al succesului intervenţiei terapeutice.

Un aspect despre care s-a vorbit mult este construirea alianţei terapeutice.

Ce este însă această alinaţă dintre terapeut şi clientul său? Este o caracteristică a relaţiei terapeutice care rezultă din parteneriatul şi colaborarea dintre terapeut şi client.

În ceea ce priveşte consilierea individuală, în etapele iniţiale ale intervenţiei, alianţa terapeutică se bazează pe legătura emoţională pozitivă dintre terapeut şi client (cum ar fi încrederea, simpatia reciprocă), pe abilitatea amandurora de a se pune de acord asupra obiectivelor pe care le vor urmări şi asupra tehnicilor şi metodelor prin care vor lucra.

Potrivit meta – analizei desfăşurate de National Registry of Evidence-based Programs and Practices (NREPP) urmatoarele practici s-au dovedit a fi benefice asupra creării şi susţinerii alianţei terapeutice în consilierea individuală:

  • crearea unei alianţe bune este esenţială pentru succesul terapiei, indiferent de abordarea psihoterapeutică folosită în cabinet;

  • abilitatea terapeutului de a ţine cont şi de a include nevoile, asteptările şi abilităţile clientului într-un plan terapeutic, este importantă în facilitarea alianţei terapeutice;

  • întrucat clientul şi terapeutul adesea judecă diferit calitatea alianţei dintre ei doi, monitorizarea, evaluarea şi chestionarea constante a acesteia de-a lungul intervenţiei terapeutice sunt benefice;

  • a răspunde non – defensiv la ostilitatea sau negativitatea clientului, este crucial în stabilirea şi menţinerea unei alianţe puternice;

  • evaluarea din partea clientului a calităţii alianţei terapeutice este cel mai bun predictor al rezultatelor terapiei; cu toate acestea, aportul, contribuţia, feedback – ul terapeutului au o influenţă puternică asupra clientului şi prin urmare sunt cruciale în succesul psihoterapiei.

În articolul următor, vom vedea care sunt concluziile aceloraşi meta – analize conduse de NREPP asupra alianţei în psihoterapia copilului şi adolescentului şi psihoterapia de cuplu şi de familie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s