Uncategorized

Alianţa în terapia de cuplu şi de familie

 

Alianţa, în terapia de cuplu sau de familie, presupune, ca si in terapia si consilierea individuala, crearea unei legaturi emotionale, cat si negocierea dintre terapeut si client a sarcinilor si a obiectivelor terapiei.

Cu toate acestea, adesea membrii familiei variaza in gradul in care sunt de acord cu terapeutul in ceea ce priveste obiectivele terapiei. Mai mult, fiecare membru al familiei observa si este influentat de modul in care ceilalti membri se raporteaza la terapie si la scopurile ei, cat si de felul in care cuplu sau familia ca o unitate reactioneaza/raspunde la felul in care se desfasoara interventia terapeutica. (Friedlander, Escudero, & Heatherington, 2006).

Astfel incat, o caracteristica distinca a terapiei de cuplu si de familie este ca in orice moment al terapiei exista multiple aliante care interactioneaza sistematic. De exemplu, gradul in care o mama il simpatizeaza pe terapeut si este implicata in interventia terapeutica, poate influenta negativ sau pozitiv disponibilitatea fiului ei de a se increde in terapeut. De asemenea, implicarea fiului poate depinde si de legatura dintre el si propria mama, sentimentului lui de a se simti in siguranta si acceptat si daca este de acord sau nu cu mama lui asupra problemelor expuse in terapie si a obiectivelor stabilite.

De aceea, în consilierea de cuplu sau de familie, terapeutul trebuie să se situeze pe o poziţie echidistantă faţă de toţi membrii familiei sau ai cuplului, avand grijă să stabilească o relaţie de lucru cu fiecare membru şi necultivand o relaţie în detrimentul alteia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s