articole

Ce îi poţi dărui copilului tău pentru a fi (mai) fericit

Copii imposibil de mulțumit

Crăciunul a fost pentru fiecare familie o ocazie de a se simți bine împreună și de a-i bucura pe cei mici cu darurile lui Moș Crăciun. Se prea poate însă ca, în unele case, copiii să fi rămas supărați pe Moș Crăciun pentru ca nu le-a adus ceea ce și-au dorit, sau poate cadoul fratelui/surorii a fost mai atrăgător, mai strălucitor ori mai mare. Se prea poate, de asemenea, ca povestea cu Moș Crăciun și darurile necorespunzătoare să se fi repetat și în alte momente de peste an – copilul sa fie nemulțumit de ceea ce primește, sa își dorească mai mult ce are fratele sau sora sa, să se plictisească repede de cadou și starea de nemulțumire să revină repede, dorindu-și altceva.

Se prea poate ca părinți să fi făcut toate eforturile de a-l mulțumi pe cel mic, să fi făcut chiar eforturi financiare considerabile, dar acest lucru să nu pară a conta prea mult pentru copil.

Rezultatele unor cercetări relativ recente s-ar putea însă să vă dea, ca părinți, o serie de indicii despre eterna problemă, insatisfacție și rapida plictiseală legată de cadouri sub forma lucrurilor materiale.

Fericirea, experiențele trăite și lucrurile materiale

În 2010, o echipă de cercetători (Matt Killingsworth & Daniel Gilbert) a arătat că starea de fericire și durata ei în timp par a fi mai degrabă legate de experiențe, iar nu de obiectele fizice ori de achiziționarea lor. Cu alte cuvinte, banii pot aduce fericirea, dar numai dacă sunt legați de achiziționarea de experiențe (așa cum sunt o masă în oraș, mersul la cinema, o vacanță, cititul unei cărți etc), iar nu de obiecte fizice (haine, un telefon mai performant, un televizor mai mare etc). Aceiași cercetători au arătat că există o legătură directă între fericire și achiziția unei experiențe, datorită entuziasmului și anticipării experienței care va veni. Gândiți-vă numai la entuziasmul pe care îl aveți în așteptarea concediului și cum starea dvs. de fericire crește pe măsură ce vă apropiați din ce în ce mai mult de respectiva perioadă. Anticiparea unei experiențe ne determină, de asemenea, să ne imaginăm diferite scenarii despre cum va fi acel eveniment, pe când, achiziția unui obiect nu permite atât de mult manifestarea acestei capacități de a ne imagina, datorită faptului că știm prea bine la ce să ne așteptăm din partea acelui obiect. În achiziționarea de bunuri fizice, anticiparea, așteptarea, entuziasmul sunt complet anulate, făcându-și loc, în schimb, impulsul nerăbdător de a obține pe loc acel lucru.

Un alt lucru important pe care l-au descoperit cei doi cercetători a fost faptul ca achiziționarea și trăirea experiențelor au mai degrabă legătura cu identitatea noastră personala și construirea acesteia, cu relaționarea cu ceilalți oameni și cu sentimentul de a ne simți conectați la ceilalți. Iar acest lucru influențează starea de fericire, întrucât aceasta depinde în mod direct de sistemul nostru de relații și sentimentul de a ne simți conectați la ceilalți. Gândiți-vă pentru un moment la o vacanță pe care ați petrecut-o cu familia sau cu prietenii; iar acum gândiți-vă la cât de conectați v-ați simțit la ceilalți atunci când v-ați cumpărat niște lucruri fizice pe care vi le doreați. De obicei, atunci când oamenii sunt rugați sa povestească o amintire plăcută, nu vor rememora cumpărarea unui lucru, ci o amintire care să aibă legătură cu alți oameni, acest lucru putând implica chiar și achiziționarea unor lucruri fizice, dacă s-a făcut alături de alți oameni semnificativi.

Adaptarea hedonică și limbajul secret al iubirii

Să ne reîntoarcem acum la copii, daruri și a lor (uneori) continuă stare de nemulțumire legată de ceea ce primesc și rapida pierdere a interesului pentru obiectele primite. Un concept important din psihologie descoperit prin 1971 este acela de adaptare hedonică – o tendință umană de a înceta să apreciem acele lucruri la care suntem constant expuși; în cazul obiectelor, acestea devin desuete și ne pierdem interesul pentru ele, oricât de entuziaști am fost la început cu privire la ele.

Putem înțelege acum de ce copiii își pierd atât de repede interesul pentru obiecte/jucării pe care și le-au dorit foarte mult la început. Aceasta realitate este trăita adesea de părinți ca fiind frustrantă și dureroasă – fie datorită faptului că au făcut tot ceea ce le-a stat în putință să-i cumpere copilului ceea ce și-a dorit, dar tot nu este mulțumit, fie pentru că nu îi pot oferi material copilului tot ceea ce acesta își dorește. Și pentru un copil poate fi într-adevăr frustrant și dureros să nu aibă lucrurile fizice pe care și le dorește atât de mult, fie că este vorba despre jucării, haine ori un nou telefon. Să nu uităm însă că, pentru copil, obiectele fizice și solicitarea către părinte de a i le cumpăra funcționează, de multe ori, drept un limbaj secret al iubirii. Copilul, în special cel mic, cere simbolic prin intermediul obiectelor, atenție, iubire și acceptare. Dacă, în calitate de părinți, veți înțelege acest lucru, pe viitor, vă va fi mult mai ușor să îi explicați copilului dvs. că, deși nu îi puteți cumpăra un anumit obiect din diverse motive, acest lucru nu înseamnă că nu îl iubiți.

Creați experiențe alături de copilul dumneavoastră

Revenind la descoperirile celor doi cercetători amintiți mai sus, dacă doriți să vă faceți într-adevăr copilul mai fericit și să contribuiți cu adevărat la creșterea lui psihologică, la devenirea lui, dăruiți-i experiențe în care sa fiți împreună, dăruiți-i ocazii de a vă bucura unii de ceilalți și de timpul petrecut împreună. În locul grijilor și frustrărilor legate de cumpărarea jocului, păpușii etc pe care copilul și le dorește acum, căutați să construiți și să creați pentru copil momente de viață în care să vă găsiți împreună și să petreceți timp de calitate. Chiar și 15 minute pe zi petrecute alături de copil jucându-vă împreună ceea ce el își dorește, îi transmite acestuia mesajul clar, simplu și sincer că este iubit și acceptat. Puneți în cuvinte cele 15 minute petrecute împreună: ”Acum voi sta numai cu tine, ne putem juca ceea ce tu îți dorești; mi-a plăcut să stau cu tine; te iubesc; și mâine/poimâine etc ne vom juca iarăși împreună alt joc sau ceea ce tu îți dorești” – copilul va înțelege clar acest mesaj și va fi mult mai puțin tentat să apeleze la obiecte materiale pentru a-și obține atenția și afecțiunea.

Chiar dacă veți face toate aceste lucruri, este firesc însă ca copilul dvs. să își dorească obiecte materiale. Este firesc în același timp să îi satisfaceți din când în când aceste dorințe, fiind însă atenți la a nu-i transmite copilul indirect mesajul că iubirea, aprecierea și acceptarea sunt prezente din partea dumneavoastră numai atunci când îi cumpărați lucruri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s