cand mergem cu copilul la psiholog
articole, copilul la psiholog, psihologia copilului

Cand mergem cu copilul la psiholog?

cand mergem cu copilul la psihologAflați care sunt situațiile când este cel mai potrivit să mergeți cu copilul la psiholog ajutându-l astfel să depășească momentele dificile. Vom urmări schimbările în starea emotionala si in comportamentul copilului pentru a identifica acele probleme sau dificultati care pot fi abordate mergând la un psiholog.

Unele situații din viața copilului sunt în mod vizibil aducătoare de stres: moartea unui părinte, a unei persoane apropiate copilului, sau a animalului de companie. divorțul părinților, schimbarea școlii, îmbolnăvirea unui părinte, abuzul sau neglijarea. Toate aceste situații pot produce efecte vizibile în comportamentul, performanțele școlare și starea emoțională a copilului.

În alte cazuri însă, multe dintre ele, deși îți pare că i-ai oferit copilului toată îngrijirea și atenția de care avea nevoie, apar schimbări neașteptate și neprevăzute în plan emoțional, în comportamentul  ori în performanțele școlare ale acestuia.

Schimbări care pot apărea | Cand mergem cu copilul la psiholog

Schimbarile pot fi diverse, asa cum ne indica si American Psychological Association.

cand mergem cu copilul la psihologCa sa enumeram numai câteva dintre ele:

  • probleme de comportament (enurezis, accese de furie, de agresivitate – mușcă, lovește etc);
  • o scădere semnificativă a notelor, a concentrării și a interesului pentru școală;
  • schimbări bruște de dispoziție (trece neașteptat de la o dispoziție pozitivă la una morocănoasă, dificilă, furioasă ori tristă);
  • modalitatea de relaționare cu copiii de aceeași vârstă (este fie retras, izolat, fie îi provoacă și îi agresează pe ceilalți).

Părinții observă cu ușurință schimbările care se petrec cu starea interioară și în comportamentul copilului, însă cel mai adesea așteaptă ca problemele să dispară singure sau consideră că pot face ceva pentru a îndrepta situația. Iar în multe situații, aceste soluții chiar funcționează.

Este necesar ca parinti sa mergeți cu copilul la psiholog inainte ca simptomele sa se ”cronicizeze” si sa se agraveze, facand interventia mai dificila.

În acest moment probabil că instinctul de părinte va spune că ar fi bine să mergeti cu copilul la psiholog.

Cum alegeți specialistul potrivit? | Cand mergem cu copilul la psiholog

Probabil că intrând în această zona a specialiștilor în psihologie, ai întâlnit mai multe denumiri: psiholog, psiholog clinician, psihoterapeut, consilier psihologic etc.

Dintre aceste tipuri de specialiști, psihologii clinicieni dețin pregătirea și competențele necesare să realizeze o evaluare psihologică a stării psiho – emoționale a copilului. O evaluare clinică permite părintelui să înțeleagă din interior ceea ce se întâmplă în mod real cu copilul (nu ceea ce părintele își închipuie sau bănuiește că se întâmplă sau ceea ce copilul spune că se întâmplă). Evaluarea psihologica implica parcurgerea de catre copil a o serie de teste care vor oferi psihologului informatii relevante cu privire la problematica manifestata. Aici puteti afla despre testele pe care le folosesc in evaluarea copilului.

Aici puteți afla mai multe despre modul în care se desfășoară consilierea individuală a copilului în cabinetul de consiliere.

Daca in urma citirii articolului Cand mergem cu copilul la psiholog au aparut noi intrebari sau mai aveti nevoie de informatii, va invit sa imi lasati un mesaj in sectiunea de comentarii de mai jos.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s