Consilierea copilului

CU COPILUL LA PSIHOLOG

Părinții se prezintă cu copilul la psiholog cu motive dintre cele mai diverse: fie copilul este agresiv acasă sau la școală, fie nu reușește să-și facă prieteni și este extrem de introvert, fie a trecut printr-un moment dificil, traumatic uneori, fie subperformează la școală, fie copilul, alături de părinții săi traversează un divorț etc.

Uneori părinții înțeleg bine ceea ce se întâmplă cu copiii lor, alteori manifestările exterioare ale copilului sunt doar o mască ce nu lasă să se înțeleagă clar ceea ce se întâmplă cu adevărat în interiorul copiluui.

EVALUAREA COPILULUI

De aceea, prima etapă pe care o parcurg atunci când părintele sau părinții vin cu copilul la psiholog este să realizez evaluarea psihologică a copilului pentru a înțelege exact care sunt cauzele reale ale manifestărilor lui exterioare.

După maxim trei ședințe de evaluare, comunic părintelui / părinților rezultatele evaluării și recomandările care pot fi de tipul: consiliere individuală pentru copil, consiliere de familie, realizarea unor investigații suplimentare (de ex.: consult psihiatrie infantilă), consiliere de cuplu (dacă înțeleg că dificultățile aparțin mai degrabă cuplului și nu copilului) sau recomandarea către alți specialiști.

PĂRINȚII CA PARTENERI ÎN CONSILIEREA COPILULUI

Oricare ar fi recomandările de la finalul evaluării, implicarea părinților în consilierea copilului va fi întotdeauna necesară. Părinții vor deveni parteneri ai psihologului în producerea schimbării acolo unde este cerută – prin reducerea simptomatologiei copilului, prin îmbunătățirea stării sale de bine sau prin modificarea felului de relaționare între membrii familiei.

CONSILIEREA COPILULUI

Întrucât ”limbajul” principal al copilului nu este cel al comunicării verbale așa cum este la adulți, ci jocul, ”limbajul” metaforelor, al poveștilor și simbolurilor, mă folosesc în cabinet în lucrul cu copiii de orice mă ajută să ajung cât mai autentic la modul lor firesc de a fi, de a se dezvolta și de a-și găsi resursele în interior. Astfel, utilizez, lăsându-mă condusă de înseși spontaneitatea și creativitatea copiilor de povești, basme, desen ori pictură, modelaj în plastilină sau lut, jocul cu marionete sau păpuși, crearea de mici piese de teatru ori crearea de povești personalizate, potrivite cu problematica copilului, mișcarea și folosirea corpului, relaxarea prin imaginarea de locuri mai bune ori în care copilul se simte protejat.

Pregătirea în psihodrama clasică îmi permite să mă folosesc de propriile calități interioare de a fi spontană și creativă în abordarea copilului pentru a-l sprijini să își găsească el însuși, oricât de mic, resursele de a-și continua creșterea și de a se dezvolta.

Advertisements