Despre abordare

În cadrul cabinetului în consilierea individuală cu copilul sau adultul, în consilierea de familie sau de cuplu, folosesc metode şi tehnici provenite în special din psihoterapia experienţială şi din psihodramă.

Cate puţin despre cele două abordări psihoterapeutice:

PSIHODRAMA CLASICĂ

psychodrama-pic

Abordarea psihodramatică a fost creată şi dezvoltată de Jacob L. Moreno (1889–1974).

Psihodrama se bazează specific pe acţiune, pe utilizarea spontană a dramatizării, a jocului de rol pentru a explora şi a aduce la lumină aspecte neclare, necunoscute sau nerezolvate din propria viaţă. Psihodrama include elemente specifice artei teatrale, care sunt exprimate într-un spaţiu asemănător scenei din teatru şi implică recrearea unor situaţii de viaţă reale sau a unor realităţi subiective ale persoanei. Astfel, dand viaţă unei situaţii din trecut, prezent sau viitor, persoana are astfel oportunitatea să îşi observe propriul comportament, propriile ganduri şi emoţii şi să înţelegă mai profund un anumit aspect din propria viaţă. Psihodrama poate fi folosită atat în lucrul individual, cat şi în lucrul cu grupul, fiind potrivită tuturor categoriilor de varstă.

Pentru a vedea un exemplu de sesiune de grup de psihodramă, intraţi AICI

PSIHOTERAPIA EXPERIENŢIALĂ

Abstract side view of the brain.
Abstract side view of the brain.

După cum sugerează şi numele, psihoterapia experienţială implică acţiune, mişcare şi implicarea în activităţi, mai degrabă a vorbi despre ceea ce trăieşti sau ai trăit.

Dezvoltată în 1970, psihoterapia experienţială este o abordare care încurajează persoana să intre în contact şi să devină conştientă de părţi din sine mai puţin vizibile sau conştiente, prin intermediul jocului de rol, a imageriei ghidate sau a altor activităţi care pot implica utilizarea muzicii, a mişcării, a materialelor de pictură, desen, colaj, modelaj etc.

Unul dintre multele avantaje ale psihoterapiei experienţiale este că te ajută să intri în contact cu emoţiile şi gandurile tale aşa cum au fost ele experimentate în prezent sau trecut, mai degrabă decat să îţi repeţi aceeaşi poveste despre propria persoaană şi propria viaţă, aşa cum se întamplă adesea în terapiile care pun accentul preponderent pe „a vorbi despre”.

Psihoterapia experianţială poate fi folosită atat în lucrul individual, cat şi în lucrul cu grupul, fiind potrivită tuturor categoriilor de varstă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s